Advertorial | First things first: je goed voorbereiden op een verbouwing

 

First things first: je goed voorbereiden op een verbouwing

 

De kogel is door de kerk: je gaat eindelijk verbouwen. Een nieuwe badkamer, een complete metamorfose van de zolder of een woon- dan wel leefkeuken. Hoe bereid je je daar goed op voor? Controle is een illusie, maar deze zaken kun je alvast regelen, van rolcontainer tot en met catering.

Bouw- en sloopafval container

Al zodra je de betreffende ruimte leeghaalt, ontstaat er afval. De kliko zit al snel vol en je blijft ook niet af- en aanrijden naar het gemeentelijke recyclecentrum. Nee, daarvoor is het begrip gemak uitgevonden. En de rolcontainer, die op afroep voor je woning wordt neergezet en waarvan je de afmetingen zelf bepaalt. Zo’n beetje alle soorten bouw- en sloopafval gaan erin en je laat hem net zo vaak legen als je zelf wilt. Ook voor de kleine verbouwing. Google even op container huren klein en je bespaart jezelf een hoop gedoe.

De boel sorteren: wat kan weg en wat krijgt nog een kans?

Een ruimte leeghalen is één, maar daarmee niet een nieuw probleem creëren is een andere expeditie. ‘Ik zet de boel wel zolang op zolder’, hoor je jezelf zeggen als je oude keukenspullen in een doos hebt verzameld. Maar die zolder raakt ook een keer vol. Juist het secuur sorteren van afval en elementen die een tweede kans verdienen, scheelt irritatie op de lange termijn. Hou de kringloopwinkel in je achterhoofd voor de nog bruikbare spullen, scheid het afval netjes en kijk over een jaar nog eens naar de twijfelgevallen. Heb je deze dan nog steeds niet aangeraakt, dan kunnen ze alsnog weg.

Geen stuklopers, maar stuclopers

Nog zo’n gevalletje van de regen in de drup: je keuken of badkamer wordt opnieuw betegeld, maar door het gruis dat de bouwers aan hun voeten mee door de woning slepen, raakt het tapijt of parket beschadigd. Stukgelopen, zo je wilt. Voorkom dat stuklopen met een stucloper: een soort hard papieren catwalk voor de klussers, waarmee de vloer goed beschermd wordt. Kleine moeite, maar wel essentieel.

De catering, ook met het oog op eventuele volgende klussen

A good boss takes care of his people. De klusser van dienst, of dit nu een ingehuurde kracht is, een buurman of een bekende van de sportverenging, voorzie je van een prima catering. Iets lekkers bij de koffie, iets anders dan de eeuwige broodjes ham en kaas, een lekker drankje voor als het karwei voltooid is, verras ze! Dat motiveert de noeste werkers niet alleen tijdens deze klus, maar zorgt er tevens voor dat ze graag terugkomen.

 

About Author