150 Oekraïense vluchtelingen naar Papenvoort gem Aa en Hunze..(video)

De gemeente Aa en Hunze is van plan om circa 150 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Als locatie heeft de gemeente het terrein van Yorneo in Papenvoort op het oog. 

Eerste week april eerste vluchtelingen 
De gemeente neemt daarmee een deel voor haar rekening van de duizend vluchtelingen die zijn toegewezen aan de Veiligheidsregio Drenthe. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra en wethouder Henk Heijerman informeerden vandaag omwonenden over het plan. Hiemstra is blij met de locatie in Papenvoort: “Het is een zeer geschikte locatie waar we deze mensen goed op kunnen vangen. We hebben bewust gekozen voor 1 grote locatie.” Er moet nog wel wat gebeuren in de verschillende gebouwen, maar de gemeente verwacht in de eerste week van april de eerste mensen op te kunnen vangen. Hiemstra: “Als gemeente en politiek willen we onze verantwoordelijkheid nemen. Op deze manier geven we daar invulling aan.”

Samenwerking 
Behalve huisvesting moet er ook onderwijs komen voor de jeugd. Verder moet gedacht worden aan medische ondersteuning en bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kunnen werken. “Daarvoor werken we onder meer samen met de GGD, Vluchtelingenwerk en Impuls Welzijn”, laat Hiemstra weten. Het terrein van Yorneo wordt in ieder geval voor een jaar gebruikt als opvanglocatie, met een optie voor nog een jaar. Op de locatie vestigt ook Elker Jeugdhulp en Onderwijs met haar afdeling Viyuna zich binnenkort. Zij voeren in opdracht van Stichting Nidos de kleinschalige opvang en begeleiding van een klein aantal alleenstaande minderjarige statushouders uit.

Ingrijpend 
De vluchtelingen die zich gaan vestigen in Papenvoort zijn niet de eerste in de gemeente. Op verschillende plekken worden vluchtelingen al particulier opgevangen. Burgemeester Hiemstra sprak met een aantal en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten: “Hun verhalen zijn ingrijpend. Het verdriet, de spanning en onzekerheid trekt een zware wissel op hen. Het is heel fijn dat wij hen als gemeenschap van Aa en Hunze veiligheid en rust kunnen bieden. Wij zijn dankbaar voor ieders inzet daarbij.“

Share: