ProRail probeert de Bever een halt toe te roepen bij Taarlo (video)

Het treinverkeer tussen Groningen en Assen is sinds het najaar al een paar keer stilgelegd vanwege een gravende bever. Nog steeds veroorzaakt het knaagdier schade langs de spoorlijn. ProRail gaat daarom het gebied vlakbij het spoor bij Taarlo aanpassen.

De bever, het grootse knaagdier van Europa, kan flinke holen en gaten graven. Bij het spoor leidde dat tot gevaarlijke situaties die om een spoedreparatie vroegen. Het dier is beschermd, dus ProRail zoekt naar structurele oplossingen om op een duurzame manier samen te leven. Bij Taarlo start ProRail met een proef.

Cindy de Jonge, beverdeskundige, is bij deze kwestie betrokken en adviseert ProRail. “De natte plekken bij Taarlo worden eerst ontwaterd. Daarna komt er een sleuf, tot een meter onder de waterbodem. Daarin komt ballast: een bever kan er niet onderdoor graven en kan er niet doorheen.”

Share: