Student? Bespaar op jouw zorgverzekering!

De gemiddelde Nederlandse student zit behoorlijk krap bij kas. Dit is zeker het geval als je voor jouw studie op kamers zit. Daarom zoek je mogelijk naar manieren om geld te besparen. Kijk in dat geval eens kritisch naar jouw zorgverzekering. Veel studenten betalen namelijk onnodig veel om zichzelf te verzekeren voor zorgkosten. Wil je dit voorkomen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten over student en de zorgverzekering en hoe je hierop kunt besparen.

Denk goed na over aanvullende verzekeringen
Veel studenten gaan minimaal één keer per jaar voor controle naar de tandarts. Omdat deze zorg geen deel uitmaakt van de basisverzekering, kun jij je hier aanvullend voor verzekeren. Als je geld wilt besparen op jouw zorgverzekering, raden wij je aan goed na te denken over aanvullende verzekeringen. Waarom? Omdat ze jou meer kunnen kosten dan ze je opleveren. Een eenmalige controle bij de tandarts is over het algemeen namelijk goedkoper dan een jaar lang premie betalen voor een aanvullende verzekering.

Verhoog het vrijwillig eigen risico
Iedereen die in Nederland een zorgverzekering afsluit, krijg te maken met een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro van jouw zorgkosten zelf moet betalen. Naast het verplicht eigen risico is er ook een vrijwillig eigen risico. Dit is interessant wanneer je als student wilt besparen op jouw zorgverzekering. Als je het vrijwillig eigen risico verhoogt, daalt jouw premie namelijk. Besef je wel dat je hierdoor voor een groter deel van de kosten opdraait als je zorg nodig hebt.

Vraag zorgtoeslag aan
Omdat je als student vaak nog maar weinig verdient, heb je meestal recht op zorgtoeslag. Dit is een compensatie vanuit de overheid voor jouw zorgverzekering. Als je hier recht op hebt, krijg je iedere maand een bedrag uitgekeerd. Op deze manier heeft de zorgpremie een minder grote impact op jouw financiële situatie. In het meest gunstige geval merk je er amper iets van. Dit is het geval als de zorgpremie en de zorgtoeslag bijna even hoog zijn.

4. Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar
Wat is de goedkoopste zorgverzekeraar? Deze vraag wordt eigenlijk altijd gesteld door studenten wanneer het einde van het jaar nadert. Omdat zij het vaak niet bijzonder breed hebben, willen zij een contract afsluiten bij de goedkoopste zorgverzekeraar. Als je deze wilt vinden, moet je hier zelf tijd en moeite in steken. Dit doe je door een vergelijking te maken. Sommige studenten denken dat dit hen zeeën van tijd kost, maar dat is niet het geval. Met behulp van een vergelijkingssite ontdek je namelijk makkelijk en snel wat de goedkoopste zorgverzekeraar is.

Share: